Gustav Kiburg vertelde….

Afgelopen maandag, 10 oktober, was Gustav Kiburg te gast bij Fotoclub Koedijk. Ik mocht er bij zijn. Hieronder mijn verslag.

Zijn verhaal was zeer inspirerend, leerzaam en humoristisch. Met een heerlijke Rotterdamse tongval nam hij ons mee op zijn fotografie-tochten. Gustav is ambassadeur van Sony. Hij werkt met een Alpha A77 en een Alpha A7 RII. De laatste is een systeemcamera, maar dan uiteraard wel fullframe.

Het verhaal begon met het fotograferen van vale gieren. Hij gaat daarvoor elk jaar naar dezelfde camping, rijd met zijn auto de berg op en gaat vanaf een parkeerplaats de vale gier fotograferen. Uit de hand, want met een statief vindt hij veel te weinig flexibel. Door een hogere ISO te gebruiken zorgt hij voor voldoende snelle sluitertijden. Hij fotografeert de vogels bij voorkeur in de vlucht. Door zijn jarenlange ervaring weet hij precies wat het gedrag is van de vogels en kan daardoor veel anticiperen. Zijn favoriete plek is de Gorges du Verdon en dan met name de Route des Crêtes. Zie ook: http://www.droomplekken.nl/europa/frankrijk/gorges-du-verdon/doen/speur-naar-gieren-met-een-gids.html In dat gebied is er een rotsachtige achtergrond.

Hij gebruikt als objectieven de Sony 70-200mm, een 300mm en een 500mm. De systeemcamera heeft een sensor met 42mp. Dat betekent overigens wel dat elke foto circa 80mb groot is! Maar door het grote aantal pixels kan hij achteraf nog een uitsnede maken die een goed kwaliteit beeld oplevert om een grotere afdruk te maken.

Ijsvogels fotograferen is ook één van zijn favorieten. Op verschillende locaties. Hij zorgt zelf voor een tak boven het water. Ijsvogels willen altijd boven het water zitten op een tak, want dan kunnen ze snel vissen. Als je meer dan één vogel tegelijk op de tak wilt kunnen fotograferen, dan moet je ervoor zorgen dat de camera haaks op de tak komt. Ander krijg je niet beide vogels scherp in beeld. Hij selecteert de tak zorgvuldig. Soms laat hij een tak bij zijn buurman in de vijver een tijdje “rijpen”, waardoor hij mooi donker op de foto komt. Om een mooie “blur” achtergrond te krijgen zorgt hij ervoor dat er minimaal 6 meter achter de tak geen begroeiing is. Diafragma zo rond de 5 tot 6.3.

Hij werkt natuurlijk wel vanuit een tentje. Lampjes van Action op de bril, zodat hij ook nog een boterhammetje uit zijn tas kan pakken tijdens het wachten. Oh ja: boterhammetjes niet in een plastic zakje, maar in keukenpapier, want anders schrikken de vogels van het ritsel van het plastic zakje.

Gustav liet ook zien hoe hij bijeneters fotografeert. Vrijwel op dezelfde manier als ijsvogels.

Fotoreizen naar bijzondere locaties organiseert hij altijd zelf, want boeken bij commerciële bedrijven vindt hij veel te prijzig. Hij is bijvoorbeeld voor het fotograferen van het noorderlicht naar de Lofoten in Noorwegen gegaan met vier man. Naar Oslo gevlogen, auto gehuurd en door Noorwegen naar de Lofoten gereden. Huisje gehuurd. Normaal kost zoiets Є2.000, nu Є900 per persoon. Als je het Noorderlicht gaat fotograferen, kun je een app op je telefoon installeren waarop je kunt zien waar het Noorderlicht is en hoe sterk het op dat moment is.

Belangrijk is dat je het goed voorbereidt. Overdag een plek uitzoeken waar je geen last zult hebben van verstoringen, zoals auto’s, lantaarnpalen en boeien in het water. Zodra je dan in de gaten krijgt dat het Noorderlicht opkomt, dan ga je naar die vooraf gekozen plek. Scherpstellen in het donker is dan nog de volgende uitdaging. Gustav doet dat als volgt. Hij zet de afstand handmatig op oneindig. Maakt een proefopname en controleert waar de scherpte ligt. Als het niet op de juiste plek ligt, dan stelt hij de afstand bij en maakt een nieuwe proefopname. Net zolang tot de scherpte precies op het gewenste punt ligt.

Een andere bijzondere locatie waar hij vaak naar toe gaat is Helgoland. Met de auto naar Cuxhaven in Duitsland en dan met de veerboot naar Helgoland. Daar fotografeert hij Jan van Genten en Zeehonden. In december worden de jonge zeehonden geboren en dan is het een feest om daar te mogen fotograferen. Het is kennelijk een populaire bestemming, want er worden verschillende fotoreizen naar Helgoland aangeboden. Voor een lang weekend (vrijdag heen, zondag terug) ben je circa €350 kwijt.

Tenslotte nog een hilarische aanpak om vlinders te fotograferen. Briljant. Hij gaat vroeg in de ochtend naar een plek waar veel vlinders te verwachten zijn. Die zijn op dat moment nog niet in staat om te fladderen, want ze zijn koud en hebben vaak ook vochtige vleugels door de douw. Hij heeft bij zich een stok van circa 1,5 à 2 meter met aan het uiteinde van de stok een wasknijper. Met een schaartje knipt hij een steeltje met een mooie bloem af en dat steekt hij in de wasknijper. Daarna zoekt hij een mooie vlinder uit en knipt het steeltje af waaraan de vlinder zich vasthoudt. Hij brengt dan het steeltje met de vlinder voorzichtig naar de bloem op de wasknijper en houdt de vlinder bij de bloem. Die stapt dan op de bloem. Hij kan nog steeds niet vliegen, dus als fotograaf heb je alle tijd van de wereld om prachtige macro opnamen te maken van de vlinder op de bloem. Als je klaar bent, breng je de vlinder weer voorzichtig terug naar een ander steeltje en je kunt het hele proces opnieuw beginnen met een andere vlinder. Mooier kan het niet!

Ben de Vos