Nooit meer zeulen?

Daar loop je dan met al je apparatuur te wandelen. Rugzak vol met camera, objectieven, filters, statief. Alles bij elkaar toch al gauw een kilootje of wat. Spot je vervolgens een prachtige compositie en breng je je camera in de aanslag. Staat er naast je iemand met een smartphone en die maakt precies dezelfde foto die enkele seconden later prachtig bewerkt op facebook staat. Jij moet eerst naar huis met je kilo’s aan apparatuur; kaartje uit de camera en foto’s importeren in Lightroom. Ontwikkelen en daarna op facebook. Zo op het eerste oog denk je “ben ik nou gek geworden?”. Kun je met een smartphone net zo betekenisvolle foto’s maken? Voorlopig nog niet, want de resolutie van de camera’s schiet nog tekort. En bovendien verlies je bij inzoomen nog pixels, want een smartphone heeft alleen digitale zoom. Tenzij je natuurlijk een lens op je smartphone zet. Maar ja, daar ga je dan weer met allerlei apparatuur. Toch is het goed om in de gaten te houden wat je allemaal kan met je smartphone, want het komt ook wel eens voor dat je geen camera bij je hebt en dan is een smartphone foto altijd nog beter dan geen foto. In De Volkskrant een lezenswaardig artikel over apps om je foto’s te bewerken op een smartphone. Klik hier om het artikel te lezen: Apps fotografie smartphone.